Prosjektet begynte med en høsttur i fjæra. Passende rekved-emner ble samlet, og for å få fortgang i prosjektet puttet vi bitene i stekeovnen på 50 grader i noen timer.

Trelim og skruer er brukt for å feste delene sammen. På Ikea hadde de “kobber-hetter” til et lyslenke, og i kjelleren fant vi en gammel juletrestjerne som fikk seg en dusj med kobberspay. Lysene er festet til greinene med hamptråd, men ståltråd er jo også et egnet alternativ, hvis den kan skjules litt av pynten.

Min kjæreste julepynt er juletrær laget av kongler. Disse har fulgt vårt hjem i mange år, og kommer nok til å leve i mange år til! Jeg har laget to stykker - et i sølvfarge og et med detaljer i "gull". Konglene er samlet i naturen, og det ene er laget av lerkekongler samlet etter litt leting etter et slikt tre :)

Stativet er av metall, og det fikk jeg kjøpt i en kjedebutikk helt tilfeldig, men finner man det ikke, kan man enkelt lage en passende kjegle selv av f.eks. hønsenetting dekket med avispapir, stoff eller lignende slik at konglene har noe å bli limt inntil.

Kjeglen er deretter tredd over/limt til en blomsterpotte i passende størrelse. Limpistol er et viktig verktøy for å dekke hele kjeglen med kongler tett i tett. Et kort lyslenke, og diverse pynt funnet på Europris, Søstrene Grene, eller lignende butikker er deretter festet inn mellom konglene med tynn ståltråd.

Om du ikke rekker dette denne julen, så er høsten en super tid til å samle kongler i ulike varianter. Salget i januar er også en smart tid for å samle passende pynt, slik at du er klar for en morsom førjulsaktivitet neste år!

Fotografiene på første bilde er kjøpt her: https://www.epla.no/shops/emmieverlasting/

Et stort og bredt vindu har fått tre nye stjerner til jul. Disse adventsstjernene er enkle å lage, og de lyser fint i kveldsmørket i hele desember. Her er det brukt ferdige kjøpte stjerner i et flettet naturmateriale til en billig penge fra Europris, samt et 12 meter lyslenke med små lys (hvit/sølvfarget) fra Clas Olson. Samme lyslenke er surret over alle tre stjernene for å slippe bruk av mange stikkontakter. De henger derfor sammen mellom stjernespissene, og må derfor også pakkes sammen som et trekløver. Stjernene ble hengt opp i passende bånd og avstand i vinduet. Deretter er det bare litt tålmodighet som skal til for å fordele ca 4 meter lenke til hver stjerne.

God lukt i stua til jul kan enkelt lages med krydder, limpistol, ståltråd og noen isopor/oasiskuler fra hobby-/eller blomsterbutikk. Bruker man hvite isoporkuler bør de nok males brune før man starter.

Jeg har laget tre varianter som alle kommer frem hver jul, selv om lukten svekkes noe etterhvert. Da fyller jeg på med friskt krydder ved siden av der de ligger, gjerne på et fint brett med lys midt på bordet.

Kule med nellikspiker er den enkleste, men kanskje mest tidkrevende. Her stikkes bare spikeren inn i kula tett i tett rundt hele, og så kan man eventuelt trekke en tøybar gull/sølvtråd rundt etterpå som pynt.

Kule med anishjerter er laget ved hjelp av limpistol. Her er det viktig å få stjernespissene til å passe i hverandre slik at stjernene ligger så tett som mulig.

Kule med hel kanel er laget ved å dele opp kanelstenger i passende korte lengder. Deretter er det tredd en tøyelig tynn gull-/sølv-vaier (hobbybutikker) over en bit med tynn ståltråd. Denne surres rundt kanelstangen, og stikkes deretter inn i kulen. Fremdeles viktig å tilpasse slik at delene ligger så tett som mulig. Lurt med en liten dæsj lim under stangen, slik at den festes godt til kulen.

En dekorativ, naturlig og velduftende julepynt!

Fotografiene på første bilde er kjøpt her: https://www.epla.no/shops/emmieverlasting/