Vi er mange som sliter med smerter i nakke og skuldre. En enkel og billig løsning for hjelp mot dette kan være å lage sin egen varmepute, som i løpet av noen få minutter varmes i mikrobølgeovnen.

Finn gjerne frem litt restestoff eller en gammel bukse, og skriv ut mønster i to eks på A4 ark. 

Mønsteret kan lastes ned her:

https://www.dropbox.com/s/tnqgdhf5mqmyy4l/Nakkepute.pdf?dl=0

Klipp deretter ut de to mønsterdelene som er avtegnet i samme skisse. Legg disse på valgte stoff som legges dobbelt, nål fast, og klipp ut.

Start med de to minste delene som legges rette mot rette, og sys sammen med unntak av en liten fyllåpning i den ene kortsiden, samt hele den ene rette langsiden. Vreng og press. 

Denne delen utgjør den øvre nakkeputen, og den skal nå legges inn mellom de to store mønsterdelene (som også legges rette mot rette) i indre/korteste/minste bue. Det ligger da fire sårkanter målet sammen på denne delen av puten. Sy deretter rundt hele den store puten med unntak av fyllåpningen i den ene kortsiden. Vreng gjennom denne åpningen og press.

Før du fyller puten bør det sys et par sømmer i lengderetning på midten som danner kanaler - se bilde/mønster, og pass på at fyllåpningen er stor nok til at alle kanalene kan fylles etterpå. Disse kanalsømmene bør stoppe ca 1 cm fra hver sidesøm, slik at sømmonn i fyllåpningen lett kan brettes inn og lukkes tilslutt.

Kanalene fylles så med vanlig middagsris ved hjelp av en trakt, og de to små resterende hullene sys sammen for hånd. Puten skal ikke fylles veldig hardt, da bevegelighet og passform er avhengig av at risen kan ristes litt frem og tilbake for utjevning og god passform. 

Puten varmes i mikrobølgeovnen på noen få minutter til ønsket varme. Ved mye bevegelse under bruk fester jeg den med en skjerf, slik at den ikke sklir av. Man kan også sy i en hempe eller lignende der det for deg passer å lukke/feste puten.

Klipp ut mønsterdeler, og kutt/klipp ut stoffdeler etter malen. Dette finner du her: 

https://www.dropbox.com/s/tmdm7c085iejlxq/Reisemappe.pdf?dl=0

Jeg bruker et veskeinnlegg fra Stoff og Stil som er tynnere enn det som ofte brukes til vesker. Dette veskeinnlegget tåler ikke så godt varmen fra strykejernet, så pass på å få det inn i midten mellom vliselin og vatt. Hvis du ikke har dette, vurder to ekstra lag med vliselin, eller kutt ut vatt til fordel for det noe tykkere veskeinnlegg.

Start med å stryke vliselin på alle stoffdeler (8 stk.). Ta deretter utsidestoffet og legg veskeinnlegg og et lag bordvatt bak, og quilt i ønsket mønster. Gjør det samme med den ene siden av lukkeklaffen. Jeg har bare langsgående litt bølgete linjer på mine. Renskjær delene etter papirmalen. Fest hoveddelen av magnetlåsen fast i det quiltete ytterstoffet på selve mappen ved å markere et punkt på vrangen som måler 2 1/4” ned fra den ene kortsiden, og raust 3 1/4” inn fra siden (midtpunkt). I dette midtpunktet festes den tykkeste delen av låsen inn fra rettsiden. 

På lukkeklaffen: Merk av på vrangen et punkt 1 1/2” ned fra ene kortsiden og 1 5/8”  (midtpunkt) inn fra kanten på den delen av lukkeklaffen som ikke er quiltet. Fest motsatt magnetlås i dette punktet. Sy en pynteknapp i den vatterte delen etter samme markeringspunkter som låsen. Nål deretter klaffen sammen rette mot rette på kortsiden ved låsen og begge langsider, og sy disse sømmene med maskin. Klipp vekk hjørner, vreng, og sy en stikning langs de samme sidene med 1/4” sømrom. Du kan også legge på et par ekstra quiltesømmer, eller sy en firkant rundt låsen for å binde alle lagene sammen.

Stryk deretter 4 stk. lommedeler dobbelt etter “brett” på mønsteret, og legg den lille over den store kant i kant ved alle sårsider. Merk en midtstrek 3 1/4” inn fra sårkant (med kritt eller pren) der hvor det skal være deling mellom to lommer. Dette gjøres på begge lommer som nå består av en liten og litt større del. Sy en søm på 1/4” på hver side av denne streken. Du lager nå kortlommene med en dobbel synlig stikning midt imellom disse.

Legg ferdige doble og sammensydde lommestykker (2 lommer på hver side) fast på innsidestykket, og fest disse fast langs sårkanten med 1/8” søm. Dette for at de ikke skal bevege seg ved videre montering av mappen. Sy deretter 2 stikninger 1/4” utenfor på hver side av et kritt eller prenmerke i midten der hvor mappen skal brettes sammen.

Legg lukkeklaffen på midten av kortsiden av den quiltede yttersiden med låsen opp. Dette er da på motsatt side av den allerede monterte hoveddelen av låsen i utsidestykket. Fest denne fast med ca 1/8” sømrom.

Legg så utside og innside med fastmonterte lommer og lukkeklaff rette mot rette, og sy med 1/4” sømrom rundt. La det stå igjen en åpning på ca 5” på ene langsiden, slik at mappen kan vrenges gjennom dette hullet. Klipp vekk spisse hjørner, og vreng og press godt ut. Bruk en saks e.l. for å få spisse fine hjørner. Sy igjen vrengeåpningen for hånd. Press og sy en stikning gjennom alle lagene i midten av mappen mellom de to stikningene som ligger der fra før. Sy tilslutt en stikning rundt hele mappen med ca 1/4” sømrom. Her lønner det seg å bruke overtransportør og synål for tykke arbeider, da det nå begynner å bli mange lag stoff. Damp tilslutt skarpe kanter 1/4” på hver side av den siste midt-/brettesømmen, slik at mappen får en liten rygg/høyde som gir plass til flere pass i hver lomme på innsiden. Når mappen er tom vil lukkeklaffen virke litt romslig, men nå mappen fylles med flere pass og kort vil man trenge denne lille ekstramarginen for at magnetlåsen ikke skal stå i spenn.

Lykke til og god reise:)

Enkel og dekorativ pynt til pakker eller juletre kan lages av litt julestoff, ferdigkjøpte bånd, hamptråd, blonde, og kanskje en perle eller to. Det er bare å ta hva man har, og sette fantasien i sving.

Hjertene er klippet ut etter vedlagte mønster, og sydd sammen på maskin (kan fint også syes for hånd med tette attersting). Hjertene legges to sammen rette mot rette, og sys sammen etter heltrukket linje. Stiplet linje er klippelinjen, som da gir nødvendig sømon. La det stå åpent 4-5 cm på den ene langsiden, slik at hjertet kan vrenges og fylles med stappevatt. Den gjenværende åpningen sys sammen for hånd når vatten er på plass. Pyntes tilslutt med håndfestet snor, blonde, perler etc. 

Disse hjertene pyntet jeg julegavene med et år, og alle familiemedlemmer har derfor slike hjerter som nå tas frem år etter år som pynt på juletreet. En hyggelig gave, og et hyggelig og personlig minne til de nære og kjære.

Mønster til hjertet finner du her: 

https://www.dropbox.com/s/6we17bh4c75swcs/Stoffhjerte.jpg?dl=0

Trykk på download oppe til høyre og skriv ut. Mitt mønster måler på papirutskrift ca 15,5 x 11 cm på det "tykkeste" alle veier.

Et julemotiv til brodering, og som deretter kan festes på poser/pompadurer sydd for oppbevaring av pepperkakeformer. Lettest å feste det til ferdigkuttet stoff før posen monteres :)

Motivet er sydd i rødt og brunt broderigarn delt til 3 tråder.

Mønsteret brukes i ønsket størrelse, og bakstykket kuttes i kvadrat i egnet avstand (kan eventuelt avrundes litt - se bilde) utenfor til slutt.

Jeg har brukt sikksakk-saks langs ytre sårkant, og festet broderiet til posen litt innenfor denne med samme type broderigarn.

Mønsteret kan du laste ned her: 

https://www.dropbox.com/s/bftok8ccxlq8khe/Pepperkakeformer%20-%20stitchery.jpg?dl=0

 

Har du lyst til å ha et eller flere sett stoffservietter til en billig penge i hus når du pynter til juleselskap, dåp eller en annen festlig anledning?

Dette stoffet er kjøpt på Stoff og Stil som en rest - og i følge prislappen ble det ca 9 kr pr. serviett! 

De er kuttet/klippet 40-40 cm - NB i trådretning!

Deretter er det sydd en dekorsøm i passende avstand fra kanten rundt hele ( frynsenes lengde).

Tilslutt er det bare å dra ut trådene fra hjørnene frem til de treffer maskinsømmen, brette den i to snipp mot snipp, og slå en løs knute via endestykkene.

Enklest stoff å bruke til dette er tydelige vevde stoffer som lin, eller linblandinger.

Ha en fin fest!